Hoe mooi zou het zijn

Langs de Brabantse Aa

Voor de ontwikkeling van de Brabantse Aa zijn er verschillende stappen gezet. Zo is er nu een Inspiratiedocument. In het Inspiratiedocument Langs de Brabantse Aa tref je onze ambities en concrete doelen aan. Op hoofdlijnen worden de volgende stappen gezet:

Één samenhangend verhaal:

Voor het beleefbaar maken van de Aa is als verhaallijn gekozen voor Hendrik Verhees. In een spannend Een pentekening van de watermolen Ter Steeg in Middelrode tijdsgewricht was Hendrik Verhees, politicus, architect, tekenaar, aquarellist, cartograaf en aannemer. Hij was het, die alle kenmerken in notities en kaarten van dit gebied, zo rond de periode 1770 – 1794, minutieus op kaart heeft vastgelegd.

Om zijn avonturen invulling te geven introduceren wij niet bestaande figuur ‘Cornelia Goyaart. Op de zolder van een antiquair in Luik is een klein dagboekje met aantekeningen en notities van Cornelia gevonden. Zij was één van de vaste krachten die vaak met Hendrik Verhees mee op reis ging.

Ongekend, want dit dagboek is een bijzondere aanvulling op alles wat we al wisten over Hendrik. Zij beschrijft wat Hendrik overkwam toen hij op onderzoek uitging naar de mogelijkheden om een kanaal te graven van Den Bosch naar Luik. Tijdens hun trektochten ontmoeten ze verschillende mensen en maakten ze dingen mee.

Uit haar notities komen verhalen naar voren die een relatie hebben met de rivier de Aa en de samenleving in combinatie met de kastelen, (water)molens die in die tijd langs de Aa hebben gestaan. Zo wordt het een boeiend en spannend verhaal waarin het verleden wordt verbonden met het nu en onze toekomst.

Lange afstand wandelroute: In Brabant zijn verschillende langeafstand routes bekend, bijvoorbeeld, deMeerdaagse trektocht Kloosterroute en de Zuiderwaterlinie route. Het Pieterpad is daarin tegen de bekendste lange-afstand wandelroute van Nederland. Onze ambitie is om ‘Langs de Brabantse Aa’ met al zijn verhaallijnen uniek voor Nederland te positioneren. Een ‘must do’ voor wandelend Nederland.

Museum de Aa: Het Museum de Aa vormt een fantastisch verlengstuk van het bovengenoemde. Hier kan je landen en kennisnemen van de geschiedenis. Ook de verschillende Heemkamers en kastelen hebben hun plek in het ‘Openluchtmuseum’ gedachtes.

Offline middelen: Naast het museum zijn er nog meer offline middelen nodig om de kracht te versterken. Denk hierbij aan

  • Wandelroutegids
  • Land-art objecten om verdwenen kastelen en watermolens weer zichtbaar te maken
  • Informatieborden
  • Expositie

Online middelen: Uiteraard komt er een ondersteunende website om alle elementen goed te ondersteunen. Maar daarnaast wordt er ook aan andere off-line middelen gedacht. Denk aan:

  • Met Virtual Reality (VR) kan het verleden herbeleefd worden.
  • Een pop-up route applicatie om vooral de jeugd te interesseren voor de cultuurhistorie.
  • Een documentaire over de Aa
  • Podcast

Doe met ons mee! Doneer of participeer in ons initiatief!

Kasteel Heeswijk